Što paziti prije internet kupnje?

Na internet kupnju se odlučujemo jer nam predstavlja ležeran način kupovine. Kupujemo iz komocije vlastitog doma, prostranstvo internetskih trgovina je nadohvat ruke bez umarajućih lutanja od jedne trgovine do druge.

Samo nas par klikova dijeli od pretraživanja kategorija, potkategorija i odabira artikla koji tražimo. Ako nam cijena, kvaliteta, rokovi isporuke odgovaraju, sve što trebamo je naručiti, a potom i platiti.

Savjeti

Provjera dobavljača

Prije dodavanja kreditne kartice, preporuča se provjeriti dobavljača i online trgovinu. Rubrika “Česta pitanja” može ponuditi odgovore na pitanja koja vas muče. Pažljivo pročitajte načine rješavanja reklamacija, povrata robe, plaćanja i rokove isporuke. U kontakt rubrici nalaze se brojevi telefona, pa nije naodmet provjeriti stranicu.

Zaštita privatnosti

Informirajte se o zaštiti podataka koje ostavljate na internet stranici online trgovine. Provjerite u koje svrhe će vaši podaci biti korišteni, i dostavite podatke koje želite. Obično se od potencijalnih kupaca traži suglasnost za dostavom newslettera i obavijesti o novim proizvodima. Ako ne želite primati obavijesti, jednostavno nemojte kliknuti u za to predviđenu kućicu.

Enkripcija osobnih podataka

Kako biste zaštitili svoje osobne podatke, preporučljivo je kupovati u online trgovinama koje koriste enkripciju, odnosno spremaju vaše osobne podatke u enkripcijskom obliku. Adresa takvih stranica počinje s https://, ili jednostavno potražite mali ključ ispod upisanog pojma u pretraživaču.

Lozinka

Lozinka ne bi trebala biti sastavljena od brojeva telefona, datuma rođenja, imena, brojeva u nizu. Preporuča se odabrati šest ili više slova, kombinacija velikih i malih slova, brojki, simbola na tipkovnici. Svaka stranica bi trebala imati svoju lozinku.

Pravila sigurne online kupovine objavio je MUP na svojim stranicama.

Kupovina internetom može pružiti mnogo više od standarde kupovine, ali moraju se poštivati pravila prodaje i kupovine. Kupac treba rizik kupnje svesti na minimum, dok prodavatelj mogućnost naplate svog proizvoda na maksimum.

Iz tog fer i korektnog odnosa mogu profitirati obje strane. Zašto i u stvari ne bi?

admin

View more posts from this author