Šoping prijevare

Postoje prijevare kad kupac ne dobije naručene artikle ili dobije robu koja ne odgovara dimenzijama, bojom, kvalitetom proizvodu opisanom na stranicama online trgovine.

Najprodavaniji artikli preko interneta svakako su odjeća i obuća. Kupcima se savjetuje čitanje detaljnog opisa jer se pogreške dešavaju i kod najiskusnijih i renomiranih online trgovina.

Zamke na internetu

Prije odluke o kupnji na internetu provjerite kome plaćate i kome ostavljate svoje osobne podatke. Predobra ponuda, jeftina roba, brzi rokovi dostave i predobre ocjene pobuđuju sumnju u prodavača.

Ako se radi o prodavaču koji je fizička osoba, preporuča se provjeriti iskustva drugih kupaca. Ukoliko prodavač pobuđuje sumnju u ispravnost i legalnost poslovanja, jednostavno odustanite.

Pripazite na upisivanje osobnih podataka. Ako smatrate da neki od vaših podatka ne bi trebali biti dostupni prodavaču ili da bi mogli biti zloupotrijebljeni u svrhe za koje vi niste dali suglasnost, odustanite od kupnje.

Internet obiluje korektnim i poštenim prodavateljima, neisplativo je trošiti vrijeme na one koji ne zaslužuju vaše povjerenje, niti vaš novac.

Plaćanje

Istražujući navike plaćanja Hrvata, najviše je onih koji plaćaju pouzećem, robu naručuju online i plaćaju dostavljaču prilikom primitka. Jedan od sigurnijih načina plaćanja kupljene robe je korištenje PayPal računa. Otvaranje računa je jednostavno, može se koristiti za primitak, slanje novaca i za plaćanje online kupljenih artikala. Nakon otvaranja računa povežete svoj račun s karticom banke. Najčešće korištene kartice hrvatskih banaka u servisu PayPal-a su:

  • Visa
  • Visa electron
  • Master Card
  • American Express

Ako kupac ima problema s prodavačem čije je sjedište izvan EU koji ne uspije riješiti dogovorom, upućuje reklamaciju preko servisa za plaćanje (PayPal) ili veleposlanstva države u kojoj prodavatelj ima sjedište.

Jedan od sigurnijih načina plaćanja je prepaid kartica, jer se ne može potrošiti više nego što je uplaćeno na karticu. Preporuča se roditeljima koji djeci omogućuju naručivanje proizvoda putem interneta. Na taj se način djeca mogu najlakše kontrolirati i ograničiti potrošnju. Bez neugodnih iznenađenja!

admin

View more posts from this author