Online trgovina i Europa

Navike Europljana su da online kupuju u online trgovinama s računala iz vlastitog doma. Svaka kupnja počinje s istraživanjem interneta. Hrvatska obiluje zainteresiranim potencijalnim kupcima koji žele što više znati što se nudi, uspoređujući cijene konkurencije i dostupnost ponuda.

Rezultati istraživanja

Pri kupnji preko interneta najviše se i dalje koristi računalo, a zabilježen je i porast upotrebe mobilnih telefona. Najviše korišten oblik plaćanja su kreditne kartice, slijede debitne kartice i mobilne aplikacije banaka.

Veliki broj korisnika (više od 90%) ukazuje povjerenje u bankarski sustav i plaćanje putem kartica.

Bez obzira na povećani broj korisnika, još uvijek postoji određeni dio populacije koji ostaje vjeran standardom načinu kupovanja i plaćanja. Najvažniji faktor plaćanja karticom je strah da će netko ili nešto prouzročiti troškove koje nismo učinili. Za takve klijente najsigurnija je uporaba prepaid kartice, gdje potrošnja ne može biti viša od stanja na kartici. Online kupnja može biti užitak ako smo rizik i zlouporabu sveli na najnižu razinu.

Kupnja softvera

Uz proizvode koji se nude na internetu, tu su i softveri koji se mogu nabaviti preko online trgovina. Na isti način se prodaju i ključevi za igrice, međutim tu se pojavljuje problem kako dokazati legalnost licence. Ako se radi o poslovnom subjektu, ne preporuča se takva vrsta kupovine zbog mogućeg problema aktivacije.

Najispravnije rješenje je kupnja softvera od provjerene online trgovine koja se time bavi, tako da se uz licencu izdaju ključevi koji se moraju aktivirati. U slučaju kupnje online softvera, od neprovjerenih prodavača može se desiti da se ključevi ne mogu aktivirati jer su već iskorišteni, a piratske verzije programa povlače sa sobom pregršt drugih problema, do kojih nasreću ne dođe uvijek.

Uspoređujući legalan način kupnje s kupnjom u sivoj zoni interneta, uvijek postoji mogućnost da sve prođe bez problema, ali i da si natovarite probleme. Naravno, izbor je vaš, birajte ili platiti više ili se nositi s rizikom kupnje!

admin

View more posts from this author