Konačno kraj diskriminaciji

Biljana Brozan, hrvatska zastupnica, tražila je ukidanje zabrane geoblokiranja kupaca nekih europskih zemalja. Većinski broj europskih internetskih online trgovina (više od 60%) preusmjeravao je kupce na druge stranice, obično skuplje i s višim troškovima dostave.

Zastupnica tvrdi da su hrvatski kupci u neravnopravnom, diskriminirajućem položaju u odnosu na kupce drugih europskih zemalja.

Očekuje se povećanje online trgovine čiji bi rezultati uvelike koristili i Hrvatima.

Kvaliteta proizvoda

Osim spomenutog ukidanja zabrane, Hrvate raduje činjenica da će već od ove jeseni moći kupovati proizvode iste kvalitete kao kupci u Italiji, Njemačkoj ili Francuskoj.

Nakon što je objavljeno istraživanje prema kojem proizvodi koji se nalaze na hrvatskim policama ne odgovaraju istim proizvodima koji se nalaze na policama nekih drugih europskih zemalja, proizvođač dječje hrane Hipp prilagodio je recepturu proizvoda. Tako da sad možemo tvrditi da će djeca u Hrvatskoj dobiti istu kvalitetu hrane kao djeca u Njemačkoj.

Jedan od omiljenih proizvođača Ferrero je prilagodio kvalitetu Nutelle u Njemačkoj ostalim europskim zemljama, što znači da je kvaliteta proizvoda snižena, što je izazvalo nezadovoljstvo kod njemačkih potrošača. Nutella u Njemačkoj sadržavala je samo obrano mlijeko u prahu, dok je Nutella koja se prodavala u ostalim zemljama sadržavala veći postotak sirutke u prahu i manji dio obranog mlijeka u prahu. Najveće razlike su pronađene kod deterdženta Ariel i hrenovki Wuddy.

Dostava paketa

Online prodaja raste svakodnevno, a preduvjet je povoljna dostava paketa. Dostava paketa u drugu zemlju članicu zna biti od 3 do 5 puta skuplja od zemlje članice. Hrvatski kupci, njih više od 30% kupuju online i dostava robe predstavlja ozbiljan problem. Obično se nudi skuplja varijanta dostave ili je uopće nema.

Izglasana je Uredba kojom bi se trebale regulirati cijene dostave i omogućiti nadzor nad pružateljima usluga.

Bilo kako bilo, raduje nas pomak Unije i prihvaćanje zahtjeva naše zastupnice temeljene na istraživanjima koje je financirala Unija. Raduje nas što ćemo i mi biti Europljani!

admin

View more posts from this author