Nakit služi za ukras i predstavlja određenu vrijednost, često je napravljen od plemenitih materija i dragulja. Kad govorimo o nakitu, često mislimo na pripadnice nježnijeg spola koje ga uglavnom koriste. U novije vrijeme, muški spol također poklanja pažnju modnim detaljima kao što je nakit, a pogotovo kad se radi o satovima.

Danas se većina nakita proizvodi industrijski i uključuje ručnu doradu. Zbog masovne industrijske proizvodnje, nakit je lako dostupan i može se ga naći po prihvatljivim cijenama.

Umjetnički naki

Kod umjetničkog nakita više se pažnja pridaje stvaralačkom pristupu i izražajnosti nego samim materijalima. Kao nakit često se uključuju žičane skulpture, koje mogu biti napravljene i od obične žice, kamenja i predstavljati veliku vrijednost za stvaratelja nakita. Umjetnički nakit je napravljen od strane umjetnika u okviru ateljea, gdje sami izvode svoja umjetnička djela.

U nekim se zemljama naziva autorski nakit.

Svrha nakita

Nakit se nosi iz raznih razloga, ovisno o tome što sam nositelj želi poručiti.

Izdvajamo:

  • Pokazivanje osobnog bogatstva i moći
  • Funkcionalna upotreba
  • Pokazivanje simbola
  • Vjerovanje
  • Umjetničko djelo

Kristali

Najpoznatiji kristali su Swarovski kristali. Ljudi širom svijeta vole ih zbog njihove ljepote, kvalitete i jedinstvenosti. Kristali su lijepi, sjajni i visoke kvalitete, a cjenovno su dostupniji od dijamanata. Mogu biti predivan poklon za drage ljude ili za sebe.

Dobra strana nakita je da uvijek pristaje, bez obzira na godine ili promjenu u težini.

Marilyn Monroe je poznata po pjesmi “Dijamanti su ženini najbolji prijatelji”, a danas možemo samouvjereno tvrditi da su kristali također ženini najbolji prijatelji.

Nakit je nešto što upotpunjuje naše odjevne kombinacije, čini nas samouvjerenijim i sigurnijim u sebe. Nakit može imati određenu vrijednost što se tiče same izvedbe i imati emocionalnu vrijednost ili može biti nakit koji je izrađen od skupocjenih materijala i predstavljati određenu vrijednost.

Što nositi, kako nositi ovisi o osobi koja bira i nosi nakit. Izbora je dovoljno i svatko može pronaći nešto za sebe.